FÖRORD
Papillon är en stor hund i litet format. En papillon passar alla men alla passar inte för en papillon. De bör behandlas mycket kärleksfullt men också bestämt och konsekvent, precis som en stor hund.
Gammal som ung, energisk som lat, om man bor i villa eller lägenhet. Rasen passar alla.
Vill man ha en hund som är lättlärd att träna t ex agility eller lydnad med passar papillon perfekt.
Den vill vara sin tränare till lags och bara väntar på att matte eller husse ska lära ut eller ge kommando, genom att förväntansfullt titta sin ägare rakt i ögonen.
Papillon är otröttlig och älskar att gå långa skogspromenader, men den kan lika gärna ligga på soffan och ta det lugnt och nöja sig med kortare koppelpromenader.
Det är en väldigt pigg och lättlärd ras med stort hjärta.
URSPRUNG
Papillon betyder fjäril och är en 100-årig belgisk variant av dvärgspaniel.
Rasens hängörade variant som sedan 1955 heter phalène vilket betyder nattfjäril är däremot månghundraårig.
Den hängörade varianten är avbildad på massa kungliga och adliga målningar från 1500-talet och framåt. I början på 1900-talet blev den första papillonen registrerad av franska kennelklubben. Rasen blev då så populär att den snabbt gick om den hängörade varianten.
En papillon blev Sveriges första lydnads champion av alla raser.
RASSTANDARD I STORA DRAG
Mankhöjden skall vara c:a 28 cm
Vikten från 2,5-5,0 kg
Pälsen ska vara riklig, glänsande och lätt vågig, Pälsen ska vara kort på huvudet, nospartiet, benens framsidor och nedre delen av hasorna. På halsen skall den vara längre och bilda krage och krås. Den skall hänga i vågor på bröstet och bilda fransar på öronen och frambenens baksidor och på lårens baksidor bilda rikliga byxor av mjuk päls, tassarna ska se ut som hartassar med längre päls fram på tassen.
Alla färger är tillåtna, på kroppen och benen måste det vita dominera.. Vit markering på nedre delen av huvudet är tillåtet. Det får ej vara vit päls runt ögonen det skall ej heller vara vitt i fransarna, För alla färgkombinationer gäller att läppar, ögonkanter och särskilt nostryffeln skall vara helt pigmenterade.
Hunden skall vara längre än sin höjd.
Ögonen skall gärna vara mandelformade och inte utstående.
Skallen får inte vara allt för rund och stopet väl markerat.
Nosen skall vara finskuren och kortare än skallen.
De skall ha ett normalt bett varken under eller över.
Öronen skall vara ansatta ganska långt bak på skallen och tillräckligt långt ifrån varandra så att den lätt rundade skallformen framträder.
Halsen och nacken skall vara av måttöig längd.
Bröstkorgen skall vara bred och ganska djup.
Svansen skall vara ganska högt ansatt och ganska lång. Den skall ha en riklig fana som skall bilda en vacker plym. Svansen får aldrig vara rullad eller ligga platt på ryggen.
VALPKÖPET
Valpen är mogen att säljas och flytta till sitt nya hem då den är 8 veckor, absolut inte tidigare.
Var beredd att betala ett ganska bra pris för ett bra exemplar, som har kostat mycket att få fram, om en valp säljs billigt fråga efter anledningen. Köpa billigt kan vara att köpa dyrt genom upprepade veterinärbesök. Plus att man inte ska gynna oseriösa uppfödare.
Se till att få ordentliga instruktioner om valpens mathållning.
Valpen skall vara vaccinerad, veterinärbesiktigad och id-märkt vilket ett veterinärintyg som medföljer garanterar.
Ni skall själv vaccinera Er valp då den blir 12 veckor för att få ett fullgott skydd, försök att undvika att träffa andra hundar innan dess. Fortsett sedan att vaccinera Er hund enligt veterinärens rekommendationer
Kolla att föräldrarna är friska och har genomgått de undersökningar som krävs för att de skall få användas i avel.
Köp inte en valp som är skygg, som känns slapp och lös i hullet och som inte har blivit avmaskad.
En papillonvalps öron kan vara stadiga redan vid 8-veckors ålder och ska vara det när den är c:a 12 veckor. Uppresta öron kan sloka tillfälligt vid tandömsning.
SKÖTSEL & UPPFOSTRAN
Följ den matlista som uppfödaren har lämnat med noggrannhet, tvära foderbyten är direkt skadliga för en liten valp.
Vill Ni senare byta foder så vänd Er gärna till utbildad personal i djuraffär för bra råd.
Håll gärna valpen med tuggben det håller tänderna rena och stillar klådan vid tandväxling, kan spara på husses och mattes skor.
Se till att valpen får vila ifred när den lagt sig till ro. Är det mycket rörigt runt omkring så att valpen har svårt att komma till ro kan man gärna ha en liten hage att lägga den i där den kan varva ner.
Vänj valpen tidigt vid päls och klovård, finns det inte mycket att borsta så gör momenten för att vänja valpen.
Valpar ska inte gå för långa promenader det kan skada knän och höfter, och när de har vuxit färdigt kan man tänka på att anpassa motionen efter kondition och ålder. Papillon är duktig på att motionera sig själv om den är lös på en villatomt genom att själv kasta iväg kottar eller bollar som den jagar och skuttar efter.
AVEL
Tiken brukar löpa första gången runt 10-månaders ålder, men hon är inte mogen att betäckas förens hon är två år. Hon bör inte betäckas mer än varannan löpning. Det varierar, men tiken brukar löpa med c:a 7- månaders mellanrum.
Man ska inte låta en tik föda fler än fem valpkullar.
Tik över 7 år får inte användas i avel om hon inte tidigare har haft valpkull.
UTSTÄLLNING
Utställning är kul och ser till att rasstandarden bibehålls.
Är du intresserad av utställning så vänj valpen tidigt att stå på bordet och bli undersökt, att visa bettet med hjälp av en godbit och berömmande ord. Gör det ofta och ta gärna hjälp av besökare som inte valpen känner så väl.
Före utställningen ska hunden badas, pälsen ska borstas väl och tassarna skötas om, vilket man gör regelbundet varken man ska på utställningen eller ej.
På Skk:s hemsida och hundsports hemsida finner Ni alla utställningar.
Och på papillon ringens hemsida finns massa kul att läsa om rasen.